catering pracowniczy

Catering pracowniczy to pomysł na budowanie pozytywnego wizerunku firmy

Biznes
Podziel się

Firmy, których pracownicy pracują w uciążliwych warunkach, są prawnie zobligowane do zapewnienia załodze ciepłych posiłków regeneracyjnych. Z tego też powodu korzystają one z usługi, jaką jest catering pracowniczy, wykonywanej przez wyspecjalizowane podmioty dowożące pełnowartościowe posiłki na zamówienie. Wynajem cateringu jest popularny także wśród wielu innych przedsiębiorstw, które dostrzegają w zapewnianiu swoim pracownikom posiłków wiele korzyści.

Czym są obiady pracownicze?

Catering dla firm jest to usługa oferowana przez wyspecjalizowane podmioty, które zajmują się tylko i wyłącznie przygotowywaniem posiłków. Obiady pracownicze są dowożone na miejsce docelowe w wybrane dni tygodnia, zapakowane są najczęściej w jednorazowe sztućce i styropianowe opakowania, które zapewniają trzymanie ciepła posiłku. Posiłki na zamówienie mogą mieć różny skład i kaloryczność. Jest to istotne z punktu widzenia charakteru pracy wykonywanej przez podwładnych, czy ma ona charakter pracy fizycznej czy umysłowej.

Catering pracowniczy jest także istotnym elementem budowania atmosfery w pracy. Profesjonalne firmy cateringowe, mające doświadczenie w swojej branży, proponują obiady pracownicze w formie tradycyjnych dań, przypominających te domowe. Jest to najbardziej uniwersalna forma posiłków zadowalająca dużą grupę pracowników. Jednak ciekawym rozwiązaniem dla pracodawcy jest wyszczególnienie jednego dnia, na przykład piątku, na dzień jedzenia typu fast food lub dań kuchni z całego świata. Jest to dobry sposób na budowanie dobrych relacji z załogą i wprowadzenie pozytywnej, nieco luźniejszej atmosfery w biurze.

Catering dla firm – czy warto z niego korzystać?

Wspólne posiłki pracownicze doskonale regulują czas pracy w przedsiębiorstwie, ponieważ jest to przerwa w obowiązkach dla wszystkich w tym samym momencie. Odpowiednio skomponowane i apetyczne obiady są także elementem budowania dobrej atmosfery w firmie oraz zapewniają postrzeganie działań pracodawcy jako pozytywne.

Koszt posiłków zamawianych dla całego zespołu jest niższy niż zamówienia indywidualne. Firmy, które świadczą catering dla firm, oferują również wiele bonusów i promocji w zakresie zamówień, co stanowi dodatkową zaletę usług cateringowych.

Zapewnienie ciepłych posiłków dla pracowników jest bardzo dobrym oraz korzystnym działaniem z punktu widzenia pracodawcy. Catering pracowniczy jest to rodzaj inwestycji, która przekłada się na efektywność oraz jakość pracy, jaką oferują podwładni.