Sezonowe owoce to prawdziwe bogactwo niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ich wpływ na nasze zdrowie, dobre samopoczucie czy doskonałą kondycję skóry jest wprost nieoceniony. Wiele osób zadaje sobie pytanie jak zatrzymać ich smak i dobroczynne właściwości zimą i jesienią bez dodatku cukru i innych konserwantów? Okazuje się, że to bardzo proste – wystarczy postawić na suszone owoce bez cukru!
Owoce suszone naturalnie
Owoce zasuszone w sposób naturalny to prawdziwa bomba witaminowa i raj dla kubków smakowych zwłaszcza zimą, kiedy większość owoców jest niedostępna albo w smaku przypomina plastik. Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika, witamin, soli mineralnych. Mają też sporo kalorii (poprzez utratę wody), dlatego do ich spożywania należy podchodzić z rozsądkiem. Warto zwrócić uwagę, aby owoce były suszone bez użycia dodatkowych, niepotrzebnych i szkodliwych substancji oraz aby były wolne od siarki, które jest najczęściej występującym na rynku przemysłowym środkiem konserwującym.
Owoce suszone niesiarkowane – rodzaje
Nie wszystkie owoce nadają się do suszenia. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć: śliwki, rodzynki, morele i jabłka. Stanowią one świetny dodatek do jogurtów, owsianek, ciast czy deserów. Są także świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy i często bywają ogromnym wsparciem dla osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Suszone owoce bez cukru to najzdrowsza z możliwych przekąsek, jest szczególnie polecana dzieciom, które często są wręcz uzależnione od cukierków, batoników czy czekoladek.
Niemal wszystkie owoce suszone niesiarkowane wspierają pracę układu pokarmowego, a konkretnie perystaltykę jelit. Wszystko za sprawą dobroczynnego błonnika. Dlatego właśnie suszone owoce bez cukru to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy borykają się z chronicznymi zaparciami i kłopotami metabolicznymi.
Owoce suszone naturalnie to również doskonały środek na piękną i promienną cerę, głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy A. Właśnie dlatego panie kochają suszone morele, po spożyciu których ich cera jest pełna blasku.
Suszone owoce warto spożywać zwłaszcza zimą, gdy dostęp do naturalnych witamin i składników odżywczych jest mocno utrudniony. Dzięki nim jesteśmy w stanie bez dodatkowej suplementacji wesprzeć nasze zdrowie i dobre samopoczucie.